Αρχείο

Εκθέματα

Σχολεία

Συχνές ερωτήσεις

Για τη χρήση της πλατφόρμας «Ψηφιακό Αρχείο 1821»

Ποιες είναι οι απαιτήσεις του συστήματος;
Ο ιστότοπος του έργου Ψηφιακό Αρχείο 1821 έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες ιστού για φυλλομετρητές (web browsers). Αυτό συνεπάγεται ότι για την πλήρη και όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία του χρήστη απαιτείται η χρήση ενημερωμένου φυλλομετρητή τελευταίας γενιάς.
Επιπλέον, η παρούσα υλοποίηση αφορά πλοήγηση μέσω επιτραπέζιου υπολογιστή με οθόνη ανάλυσης τουλάχιστον 1280x1024 εικονοστοιχείων. Στη β΄ φάση του έργου θα υλοποιηθεί ιστότοπος για κινητές συσκευές.

Για τη χρήση της ενότητας «Αρχείο»

Τι θα βρω στο «Αρχείο»;

Πώς μπορώ να περιηγηθώ στο «Αρχείο»;
Με δύο τρόπους:
1. Ξεφύλλισμα του «Αρχείου»:
Από την αρχική σελίδα, μπορείτε να δείτε το περιεχόμενο του «Αρχείου» ανοίγοντας/κλείνοντας τα βελάκια αριστερά από τους τίτλους: Με αυτόν τον τρόπο ξεδιπλώνεται όλο το περιεχόμενο και μπορείτε να πάρετε μια αρχική ιδέα για το είδος του υλικού που περιέχεται στο «Αρχείο».
Επιλέγοντας το κουμπί «σύμπτυξη», επανέρχεστε στην αρχική μορφή του «Αρχείου».
2. Άνοιγμα περιεχομένου:
Κάθε φορά που επιλέγετε έναν τίτλο, ανοίγει η σχετική καρτέλα. Εδώ βλέπετε το περιεχόμενο του τίτλου που επιλέξατε (δεξιά στήλη της καρτέλας) και ταυτόχρονα όλα τα δελτία που σχετίζονται με την αρχική σας επιλογή (αριστερή στήλη της καρτέλας).
Επιλέγοντας άλλους τίτλους από την αριστερή στήλη της καρτέλας, μπορείτε να δείτε όλο το σχετικό αρχείο.

Μπορώ να βλέπω ταυτόχρονα πολλές καρτέλες;
Σε κάθε καρτέλα, υπάρχει πάνω αριστερά μια ζώνη με εργαλεία. Επιλέγοντας το κουμπί «Ελαχιστοποίηση», η καρτέλα μεταφέρεται στην πάνω ζώνη της οθόνης και μένει διαθέσιμη για να την ξαναδείτε όποτε επιθυμείτε.
Μπορείτε να ανοίξετε νέα καρτέλα και με το κουμπί «Ελαχιστοποίηση» να την μεταφέρετε επίσης στην πάνω ζώνη της οθόνης.

Μπορώ να μοιραστώ μια πληροφορία που με ενδιαφέρει;
Σε κάθε καρτέλα, υπάρχει πάνω αριστερά μια ζώνη με εργαλεία. Επιλέγοντας το κουμπί «Κοινοποίηση», μπορείτε να μοιραστείτε το περιεχόμενα στα κοινωνικά δίκτυα.

Πώς κάνω έρευνα στο Αρχείο; Πώς λειτουργεί η «Σύνθετη αναζήτηση»;
Μπορείτε να κάνετε έρευνα στο περιεχόμενο της ενότητας «Αρχείο» με δύο τρόπους:
1. Μέσω της «Απλής αναζήτησης», στο πάνω αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας
Γράφοντας στο πεδίο της «απλής αναζήτησης», βρίσκετε αποτελέσματα σχετικά με τον όρο που αναζητάτε από όλο το εύρος του περιεχομένου του Αρχείου.
2. Μέσω της «Σύνθετης αναζήτησης»
Όταν επιλέξετε «Σύνθετη αναζήτηση», ανοίγει ένας ειδικός χώρος όπου σας δίνετε η δυνατότητα να προχωρήσετε σε μια πιο οργανωμένη αναζήτηση εφαρμόζοντας φίλτρα στο περιεχόμενο του αρχείου.

Γιατί να κάνω «Σύνδεση»; Πώς λειτουργεί η «Σύνδεση»;
1.
Η σύνδεση σας δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε τα αποτελέσματα της έρευνάς σας στο Αρχείο, να τα οργανώσετε σε φακέλους και με αυτόν τον τρόπο να μπορείτε να τα έχετε διαθέσιμα όταν ξαναμπαίνετε στην πλατφόρμα.
Βήματα:

Μετά από αυτό, κάθε φορά που συνδέεστε στην πλατφόρμα με τα προσωπικά σας στοιχεία, μπορείτε να βρείτε ό,τι φακέλους έχετε δημιουργήσει:

2.
Επιπλέον, η σύνδεση σας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψετε ερευνητικά πάνω στην πλατφόρμα με τρεις τρόπους: Σχολιάζοντας, κάνοντας μεταγραφές των αρχείων, προτείνοντας διορθώσεις στην καρτέλα που έχετε ανοιγμένη.

3.
Προσοχή:
Ο προσωπικός χώρος παραμένει ανοιχτός όσο χρησιμοποιείτε το Ψηφιακό Αρχείο 1821. Κλείνει μετά από ένα διάστημα τριών μηνών, εφόσον μένει ανενεργός.

Μπορεί να προστεθεί και νέο περιεχόμενο στο «Αρχείο»;
Πρόκειται για ένα δυναμικό αρχείο, το οποίο μπορεί συνέχεια να εμπλουτίζεται. Στο βαθμό που είστε ερευνήτριες/ές της συγκεκριμένης περιόδου και θέλετε να προσθέσετε αρχειακό υλικό στην πλατφόρμα, παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (1821@rchumanities.gr).

Για τη χρήση της ενότητας «Εκθέματα»

Τι θα βρω στα «Εκθέματα»;
Ειδικά θέματα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που παρουσιάζονται με ψηφιακά μέσα αξιοποιώντας εικόνα και ήχο. Τα εκθέματα στηρίζονται στην επιστημονική μελέτη του περιεχομένου του αρχείου και αναδεικνύουν έναν διαφορετικό από τον έντυπο τρόπο παρουσίασης της επιστημονικής γνώσης. Αποτελούν καρπό της έρευνας των ακαδημαϊκών συνεργατών του Ψηφιακού Αρχείου 1821.

Μπορούν να δημιουργηθούν και να προστεθούν κι άλλα εκθέματα;
Στο χώρο αυτό πρόκειται να προστεθούν και νέα εκθέματα, τα οποία αποτυπώνουν έρευνα που έχει παραχθεί στο πλαίσιο του Ψηφιακού Αρχείου 1821.
Σε περίπτωση που κάποια ερευνητική ομάδα επιθυμεί να προτείνει και να δημιουργήσει ένα νέο έκθεμα, παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (1821@rchumanities.gr).

Για τη χρήση της ενότητας «Εκδόσεις»

Τι θα βρω στις «Εκδόσεις»;
Πρωτότυπες μελέτες που αφορούν σε διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι πρώτες μελέτες αποτελούν καρπό της έρευνας των ακαδημαϊκών συνεργατών του Ψηφιακού Αρχείου 1821.

Μπορούν να προστεθούν και νέες μελέτες στις «Εκδόσεις»;
Στόχος του Ψηφιακού Αρχείου 1821 είναι να εμπλουτίσει τις εκδόσεις «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη 1821». Σε περίπτωση που θέλετε να δημοσιεύσετε μια μελέτη στη σειρά, παρακαλούμε να έρθετε σε επαφή με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (1821@rchumanities.gr).

Γιατί να δημοσιεύσω στην «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη 1821»;

Για τη χρήση της ενότητας «Σχολεία»

Ποιο είναι το περιεχόμενο της ενότητας «Σχολεία»;
Είναι τα ίχνη της Ελληνικής Επανάστασης που αποτυπώνονται στον ελληνικό δημόσιο χώρο: ονόματα δρόμων και πλατειών, μνημεία, αντικείμενα. Τα ίχνη αυτά παρουσιάζονται σε έναν διαδραστικό χάρτη.

Πώς δημιουργήθηκε ο διαδραστικός χάρτης «Πώς θυμόμαστε την Ελληνική Επανάσταση του 1821»;
Από μαθήτριες και μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων. Αποτελεί καρπό μιας εκπαιδευτικής δράσης τοπικής ιστορίας που σχεδίασε και πραγματοποιεί το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ήδη από το 2018.

Η σχολική δράση «Πώς θυμόμαστε την Ελληνική Επανάσταση του 1821» είναι ανοιχτή; Μπορώ να προσθέσω υλικό σε αυτήν;
Η σχολική δράση θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στην εκπαιδευτική κοινότητα για την προσθήκη νέου υλικού. Πληροφορίες για τη συμμετοχή σας μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://www.rchumanities.gr/1821-ekpaideytikh-drash/
Η πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορείτε να λάβετε μέρος βρίσκεται εδώ:
https://1821.digitalarchive.gr/schools/submit/

Σημείωση:
Η σχολική δράση αποτέλεσε μέρος μεταδιδακτορικής έρευνας της Ιουλίας Πεντάζου που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και χρηματοδοτήθηκε από το "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος".